hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

E&Y: jövőre már a bankok is érdeklődhetnek a vagyon eredete iránt

  • MTI

Az Ernst and Young (E&Y) szerint a pénzmosás és terrorizmus elleni uniós direktíva év végéig történő kötelező bevezetésével több feladat hárul a jövőben a bankokra és kevesebb a hatóságokra.

Kühn János, a könyvvizsgáló, adó- és tranzakciós tanácsadó cég senior managere elmondta, hogy jelenlegi magyar szabályozás a hangsúlyt az ügyfél azonosítása mellett a limit feletti és gyanús tranzakciók adminisztrációjára és bejelentésére helyezi. A nagy számú bejelentéseket azonban a hatóság nem, vagy csak nagyon lassan tudja feldolgozni.

A 2007 decemberéig bevezetendő uniós direktíva ezzel szemben kockázatalapú ügyfél és tranzakciós szűrést ír elő, jelentősen növelve a banki és csökkentve a hatósági feladatokat. Új kérdésekkel is találkozhatnak az ügyfelek: az új szabályozás alapján a bank várhatóan érdeklődni fog az ügyfél vagyonának eredete iránt. Viszont meg kell határozni a tranzakciók végső kedvezményezettjeit is és azonosítani kell a politikai közszereplőket is.

A tanácsadó cég szerint a jogszabályi változás minden bizonnyal több infrastrukturális, szervezeti és eljárási kihívás elé állítja a pénzügyi szektort. Emellett a követelményeknek történő megfelelés néhány intézménynél komoly műszaki befektetést tehet szükségessé, nyugat-európai tapasztalatok szerint a várható közvetlen költségek jelentősek lesznek.

A 2006. decemberétől 2007. februárig tartó felmérésben csehországi, szlovákiai, magyar és szlovén pénzintézetek vettek részt. A válaszadó magyar pénzintézetek a hazai piac 43 százalékát teszik ki. A válaszadók többsége mind a négy országban úgy vélte, hogy az új szabályozásnak köszönhetően javul az ügyfélportfolió és 58 százalékuk arra számít, hogy a javulás költségeit nem az ügyfelek fogják viselni díj-és jutalékemelkedés formájában.

A pénzintézetek azonban megosztottnak tűntek abban a kérdésben, hogy az EU direktíva bevezetése változtat-e ügyfélkapcsolataikon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kilépő tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Munkabért terhelő párhuzamosan több letiltás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink